Viskon (Viscose) Kumaş Nasıldır?
Viskon kumaş hakkında doğru bilinen bir yanlış; viskonun bir kumaş türü olduğunun sanılmasıdır. Aslında viskon tıpkı pamuk gibi bir çeşit iplik hammaddesidir ve kayın ağacından üretilir. Viskon elyaflar ring, open end ve vorteks gibi şekillerde eğirilerek iplik haline getirilir ve bu ipliklerden çeşitli örme ve dokum kumaşlar üretilir. Bu kumaşlar bazen ince süprem bazen de kalın çelikli interlok ve scuba vs. olabilir. Son zamanlarda ecovero ve ecoliva gibi birçok çeşidi de üretilmeye başlanmıştır. Özellikle internette satılan viskon kumaşların hakkında doğru bilgileri aşağıda siz değerli ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz.
Özellikle yaz aylarında gerek rahatlığı gerekse görüntüsü itibariyle çokça tercih edilen viskon kumaştan üretilmiş giysiler akıllara şu soruları getirmekte ve ziyaretçilerimizin sıkça sorduğu soruları yanıtlamaya çalışacağız. Kumaş üretimi yapmakta olanların bildiği ancak son kullanıcıların merak ettiği viskon kumaş nedir, sağlıklı mıdır? viskon elbise terletir mi? viskon kumaş kırışır mı? viskon çeker mi? gibi sorularınızın cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Viskon Ne Demek? Viskon Kumaş Özellikleri
Piyasada viskon olarak bilinen kumaşın bir diğer ismi de viskoz rayonudur. Viskon kumaşı kayın ağacından üretilen organik sıvı ile yapılır. Bu sıvının ismi vizkozdur ve kumaşa ismini verir. Yenilenebilir bitkilerden yapıldığından, genellikle çevre dostu ve sürdürülebilir olarak belirtilir. Peki gerçekten böyle mi?
Viskon, en eski üretilen elyaf olup, ilk olarak 1883’te ipek için ucuz bir alternatif olarak üretilir. Viskon düzenli aşınmaya ve yıkamaya dayanabilmesi için kimyasal olarak işlem görmelidir. Geri dönüştürülmüş odun hamuru, kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit gibi kimyasallarla işlemden geçirilir. Bu nedenle doğal ürünlerin azda olsa kimyasallar ile karışımından elde edilir. Özellikleri pamuğa çok yakındır.
Viskon Kumaş Nasıldır?
- Viskon parlak ve kaliteli bir yapıdadır. Özellikleri sayesinde geniş ürün yelpazesi oluşturulur. İşte viskon kumaşın en faydalı özellikleri;
- Eğer dökümlü bir giysi arıyorsanız %95 viskon %5 elastanlı tercihiniz olsun. Likralı viskon kumaşlar oldukça dökümlüdür.
- Çok yönlü bir kumaştır ve diğer kumaşlarla kolay kombinlenir.
- Nefes alabilen bir kumaştır.
- İç göstermez ancak bazı hazır giyim viskon elbiseler tasarımı gereği vücut hatlarını belli edebilir.
- Mükemmel renk tutar ve çok parlak zengin görünüşlüdür.
- Emiciliği yüksektir. Nem transferi pamuk gibidir.
- Vücut ısısını hapsetmez ve teri nemi vücuttan atmaya yardımcı olur.
- Nispeten hafiftir ancak kumaş kalınlıkları iplik numarasıyla alakalı bir durum ve örme ayarları ile ince ve kalın olarak üretilebilir.
- Yumuşak ve rahat bir kumaştır.
- Fiyat olarak oldukça ekonomiktir
Viskon Kumaşta Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Hatalı yıkamada küçülebilir yani çekebilir.
- Üretime göre kolay kırışan modelleri vardır.
- Yine üretime göre lifler ıslandığında zayıflayabilir.
Viskon Kumaş İçin Sık Sorulan Sorular
Viskon Kumaş Esnek midir?
- Nispeten esnek kumaşlar kategorisine girebilir. Pamuğa göre daha esnektir. 10 cm viskon bir kumaş esneyerek 12-13 cm olabilmektedir.
Viskon Kumaş Terletir mi?
- Viskon kumaş özelliği gereği vücuda yapışmaz ve teninizden hafifte olsa kayar. Bu sebeple kolay kolay terletmez.
Viskon Kumaş Yazlık mı Kışlık mı?
- Hafif olması ve terletmemesi sebebiyle yaz aylarında daha çok tercih edilen bir kumaş türüdür.
Viskon Kumaş Çeker mi?
- Yazının başında belirttiğim gibi özellikleri pamuğa çok yakındır. Pamuk gibi azda olsa çekme payı vardır. 1 metrelik kumaş bir kaç cm çekme yapabilir.
Viskon Kumaş Vücuda Yapışır mı?
- Bu sorunun cevabı evet, viskon kumaşlar vücuda yapışır ve vücut hatlarını belli eder. Özellikle dar kalıplı kıyafetlerde örme kumaşlar vücuda yapışır. Bazı dokuma viskonlar ve çift plakalı kalın kumaşlar ise nispeten daha az yapışır.
Viskon Kumaş Nasıl Yıkanır?
- Her şeyden önce yıkama talimatlarına bakmalıyız eğer yıkama talimatını kesmişsek;
- Yıkama sonrası sertleşmemesi için soğuk suda elde yıkanması gerekir.
- Şayet makinede yıkanacak ise yün modunda yıkanmalıdır.
- Eğer viskon kumaşınız sertleşmiş ise su ve sirke karışımı sıvının kumaşa püskürtülmesi önerilir.
Viskon Kumaş Yorumları
- Hem giymek hem de dikmek için viskonu çok seviyorum.
- Rahat ve serin tutan bir kumaş. Ayrıca harika görünüyor.
- Viskon ile her türlü ürün yapıldığından çok seviyorum. Yeri geliyor kırlent yapıyorum yeri geliyor şalvar dikiyorum.
Viskon Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Geniş yelpazede kullanılan bir kumaştır. Şalvar, casual pantolon, tişört gibi elbiseler için çokça tercih edilir. Endüstriyel alanlarda da tercih edildiğini görmekteyiz. İsteğe göre dekorasyon içinde kullanılabilir. Yastık veya köşe kırlenti gibi döşemelik içinde kullanılır. Pamuk, keten ve yün gibi diğer kumaş türleri ile karıştırılarak da kullanılmaktadır. Ayrıca vücuda zararı olmadığından, teni tahriş etmediğinden ve kaşındırmadığından iç çamaşırı da yapılmaktadır.
Etiketler: İnterlock nedir, interlok kumaş makine ayarları, Interlok kumaş özellikleri, İnterlok Kuması Nedir?, İnterlok makinesi nedir, İnterlok nedir, İnterlok örgü raporu, İnterlok örme makinesi özellikleri,Fitilli kadife kumaş özellikleri, kadife dokuma nedir, Kadife hammaddesi, Kadife kumaş kullanım alanları, Kadife kumaş nasıl olur, Kadife kumaş nasıl üretilir, Kadife kumaş nedir, Kadife nedir,İnce Likralı Pamuklu Parça Gabardin Kumaş Renkleri, Modelleri ve Fiyatları,Döşemelik, Perdelik, Giyimlik, Branda, Teknik, Ucuz Kumaşlar, Tüller, Ev Tekstil Ürünleri,Online Kumaş,Tüm Kumaş Çeşit ve Modelleri en iyi fiyat, Elbiselik Kumaş – Şile Bezi Kumaş,Aerobin Kumaş, Multi Şifon Kumaş ,Pamuklu Kumaş, Keten Kumaş, Fisto Kumaş,Desenli Viskon Kumaş ,Krep Kumaş ,Gabardin, Chincilla welsoft, Çizgili Welsoft, Sherpa Welsoft,dijital baskı kumaşlar, döşemelik kumaş, perdelik kumaş. Amerikan Bezi, Atlas, Basma, Coolmax, Denim, Divitin, Diyagonal, Emprime, Feretiko, Gabardin, Jarse, Kadife, Kaşmir, Moher, Muslin, Müflon, Orlon, Patiska, Pazen, Penye, Pike, Poplin, Saten ve Tafta kumaşpamuk, ipek, denim, pazen, kenevir, keten, kadife, yün; sentetik kumaşlar arasında ise naylon, polyester, asetat, Bez ayağı, balıksırtı, etamin, gabardin, kanvas, kırık dimi, rips, panama, risptab, saten, dimi, kord, roplin ve kırık dimi çeşitleri,Desenli Viskon Kumaş, Ucuz Desenli Poplin Kumaş,Yakma Kadife Kumaş , Desenli İpek Krep Kumaş · Janjanlı Şifon Kumaş ,Viskon Kumaşlar. Zeytinburnu Parti Kumaşçılar, Abiye, Nevresimlik, Polar, Giyimlik, Ucuz Kumaşlar, bağcılar kumaş, Bursa Kumaş, Toptan Kumaş, Sultanhamam, Istanbulda kumaş pazarları, Güngören kumaş, güngören tekstil merkezi,Giyimkent, Tekstilkent, İstoç,Eminönü,Mahmutpaşa,