(PİKE) LAKOST KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
Lacoste Kilit ve iğne dizilişleriyle , özellikle tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı hareketleri ile oluşturulan bal peteğine benzer özel yapıda askılı bir örme kumaş çeşitidir.
Lakost, genellikle merserize pamuktan veya polyester/pamuk karışımı iplikten üretilen sık ilmekli tişört ve spor üst giyiminde geniş olarak kullanılan bir kumaştır. İsmini timsah arması bulunan bir Fransız firmasından almıştır. Tenis gömleklerinden tanınan bu tip ilmekli kumaşlar, piyasada tek iğneli pike olarak da bilinir. Örme esnasında makineye bağlananan elastan ipliklerle kumaşa esneklik kazandırılabilir.
Lakost kumaşlar RL Askılı (fanglı) örgü tekniğiyle örülür. Bu tip RL örgüler, tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı (fang) hareketlerinin beraber kullanılmasıyla elde edilen örgülerdir.
RL İLMEK – ASKILI ÖRGÜLERİN ÜRETİMİ
Tek plaka örme makinelerinde ilmek ve askı hareketlerinin örgü içerisinde beraberce kullanılması ile elde edilen örgülerdir.
Lakost (Lacoste) Örgülerin Üretimi
İğne ve kilit dizilişleri ile tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı hareketleriyle oluşan bal peteğine benzer yüzey oluşturan spor giyimde en çok kullanılan özel bir örgü çeşididir. Lakost örgülerin üretilebilmesi için iğne topukları (ayakları) farklı en az iki iğne kullanılmalıdır. Kilit (çelik) tertibatı olarak 2 iğne yolu (rayı) bulunan kilit sistemleri kullanılmalıdır. Lakost örgüler süprem örgülerde olduğu gibi RL yüzeye sahiptirler. Tek toplama, çift toplama ve Amerikan lakost (pike) olmak üzere üç farklı türü vardır. (piyasada; ilmek: örgü, süprem, askı: fank ve atlama: iptal, boş çelikleri olarak ifade edilmektedir)
TEK TOPLAMA LAKOST: tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde dört sistem raporda tamamlanan ve belirli sistemler ilmek ve belirli sistemler de ilmek askının değişimli olarak kullanılmasıyla oluşturulan örgülerdir
Tek toplama lakost örgülerde iğneler ve çeliklerin hareketi sırasıyla
1. sistem; tüm iğneler ilmek,
2. sistem; ilmek – askı – ilmek – askı,
3. sistem; tüm iğneler ilmek,
4. sistem; askı – ilmek – askı – ilmek,
ÇİFT TOPLAMA LAKOST: Tek plakalı örme makinelerinde iki takım iğnenin seçilerek bir grup iğne ilmek oluşturması diğer grup iğnenin de askı yapmasını sağlamak sureti ile elde edilen örgü çeşididir.
Çift toplama lakost, tek toplama lakost örgüye göre kumaş esnekliğinin daha az olması ve kumaşın yüzey görüntüsü bal peteğine benzemesi daha belirgindir. Lakost kumaşlar spor giyimlerinde ve t-shirt yapımında geniş bir kullanım alanına sahiptir.
AMERİKAN PİKE (LAKOST ÖRGÜSÜ): Tek plaka yuvarlak örme makinelerinde kullanılan örgü çeşididir. Piyasada pike örgüsü, Amerikan lakost örgü olarak da bilinmektedir. Pike örgü raporu iki sistem ve iki çeşit iğneden oluşur. Örgünün oluşumunda 1. sistemde birinci iğne ilmek, ikinci iğne askı, 2. sistemde ise birinci iğne askı, ikinci iğne ilmek hareketi yapar. Kumaşın yüzeyinde düzenli kabarcıklar ve çukurlar görülür. Tek toplama lakost örgüsüne benzese de ön ve arka yüz görüntüleri farklıdır.
Piyasada Amerikan lakost ve pike örgüsü olarak ifade edilen iki örgü de aynı özellik ve rapora sahiptir. İki isim de kullanılmaktadır. Pike örgüsü, ilmek ve askı hareketlerinin kullanılmasıyla elde edilen kumaşlardır. Bu tür örgülerde iki farklı grup iğne ile en az çift iğne raylı çelik sistemine ihtiyaç vardır. Pike örgülerde iğne hareketleri.
1. sistemde ilmek-askı şeklindedir.
2. sistemde askı-ilmek
yapacak şekilde çelikler dizilirler. Pike örgülü kumaşlar dış giyimde ve özellikle süveter t-shirt yapımında kullanılırlar.
Makinenin Hazırlanması
Lakost örgüler ilmek ve askı çeliklerinden oluşturulduklarından istenilen lakost örgüsüne göre kilit sistemlerine ilmek ve askı çelikleri yerleştirilir. Örgü raporunun sistem sayısı, makinenin sistem sayısına denklenir. Tek toplama lakost 4, çift toplama lakost 6, Amerikan lakost 2 sistemden oluşmaktadır. Makinedeki toplam sistem sayısının, örgü raporuna bölünmesiyle toplam kaç kilit sisteminin kullanılacağı belirlenebilir. Sayının tam çıkmaması durumlarında ise fazla olan sistemlerin iptal edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Makinenin iğne yatağına, iki farklı grup iğne 1’de 1 olarak takılır, çelikler hazırlanır ve kullanılacak iplik cağlığa yerleştirilir. İplikler sevk ünitelerinden geçirilerek mekiklerden iğnelerin ağzına beslemesi yapılır.
Numunenin Örülmesi
İplik uçlarından iğne ağzına yatırılan ipliklere 5-10’lu gruplar halinde ağırlıklar takılır. İstenilen lakost örgüsü dâhilinde çelik ve iğne dizilimleri yapıldıktan sonra kontrol amaçlı, elle makine yavaşça döndürülür. İğnelerin ipliği yakalaması sağlanır. Çekim silindirlerinin olduğu bölüme kadar kumaş örülür. Örülen kumaş üzerinden numune kesimi yapılır
Kontrollerin Yapılması
Numune kesilen kumaş bir süre bekletildikten sonra üzerinde gramaj, desen, rapor boyu, harcanan iplik miktarları gibi önemli kontrolleri yapılır. Askılı örme kumaşlarda enine yönde çekme özellikleri az olmaktadır. Örme kumaş eni geniş olduğu için sarım en ayarı ve çekim ayarları dengeli gerdirilmelidir.
Üretimin Yapılması
Makine üzerinde istenilen ayarların yapılması numune kumaşın örülüp kontrollerinin yapılması sonucu, istenilen değerlerde olan örme kumaşın numunesi doğrultusunda üretimine geçilebilir. Birinci topun bitiminde ayarlamalarda sapmalar olup olmadığının tespiti için örme kumaştaki kontroller tekrarlanır. Kumaşın üretimi esnasında olası hatalar için dikkatli olunmalıdır. Üretim kalitesinin devamlılığını sağlamak amacı ile ara ara üretim kontrolleri yapılmalıdı
Lacoste Kumaş Örnekleri
Lakost Kumaş ÖrnekleriLakost Kumaş ÖrnekleriLakost Kumaş Örnekleri
Etiketler: Amerikan Pike nedir, Lacoste kumaş özellikleri, Lakost Kumaş Nedir, Pike Kumaş Nedir?, pike kumasin ozellikleri nelerdir, Pike nedir, pique nedir, Tek toplama pike nedir
Etiketler: İnterlock nedir, interlok kumaş makine ayarları, Interlok kumaş özellikleri, İnterlok Kuması Nedir?, İnterlok makinesi nedir, İnterlok nedir, İnterlok örgü raporu, İnterlok örme makinesi özellikleri,Fitilli kadife kumaş özellikleri, kadife dokuma nedir, Kadife hammaddesi, Kadife kumaş kullanım alanları, Kadife kumaş nasıl olur, Kadife kumaş nasıl üretilir, Kadife kumaş nedir, Kadife nedir,İnce Likralı Pamuklu Parça Gabardin Kumaş Renkleri, Modelleri ve Fiyatları,Döşemelik, Perdelik, Giyimlik, Branda, Teknik, Ucuz Kumaşlar, Tüller, Ev Tekstil Ürünleri,Online Kumaş,Tüm Kumaş Çeşit ve Modelleri en iyi fiyat, Elbiselik Kumaş – Şile Bezi Kumaş,Aerobin Kumaş, Multi Şifon Kumaş ,Pamuklu Kumaş, Keten Kumaş, Fisto Kumaş,Desenli Viskon Kumaş ,Krep Kumaş ,Gabardin, Chincilla welsoft, Çizgili Welsoft, Sherpa Welsoft,dijital baskı kumaşlar, döşemelik kumaş, perdelik kumaş. Amerikan Bezi, Atlas, Basma, Coolmax, Denim, Divitin, Diyagonal, Emprime, Feretiko, Gabardin, Jarse, Kadife, Kaşmir, Moher, Muslin, Müflon, Orlon, Patiska, Pazen, Penye, Pike, Poplin, Saten ve Tafta kumaşpamuk, ipek, denim, pazen, kenevir, keten, kadife, yün; sentetik kumaşlar arasında ise naylon, polyester, asetat, Bez ayağı, balıksırtı, etamin, gabardin, kanvas, kırık dimi, rips, panama, risptab, saten, dimi, kord, roplin ve kırık dimi çeşitleri,Desenli Viskon Kumaş, Ucuz Desenli Poplin Kumaş,Yakma Kadife Kumaş , Desenli İpek Krep Kumaş · Janjanlı Şifon Kumaş ,Viskon Kumaşlar. Zeytinburnu Parti Kumaşçılar, Abiye, Nevresimlik, Polar, Giyimlik, Ucuz Kumaşlar, bağcılar kumaş, Bursa Kumaş, Toptan Kumaş, Sultanhamam, Istanbulda kumaş pazarları, Güngören kumaş, güngören tekstil merkezi,Giyimkent, Tekstilkent, İstoç,Eminönü,Mahmutpaşa,